GOUDSMID BEA MOFERS… (interview)

Een goud-of edelsmid is volgens “Wikipedia”:  ”Een persoon die gespecialiseerd is in het vervaardigen van juwelen en andere sier- en kunstvoorwerpen van zogenaamde “edele metalen” (goud, zilver, platina en palladium). De producten kunnen versierd worden met (half)edelstenen…”

Goudsmid Bea Mofers (geboren in het in een Maas meander gelegen pittoreske Vissersweert) woont met partner André en dochter Tara in een prachtig gerestaureerd pand te Roosteren alwaar tevens het atelier en de expositieruimte zijn gevestigd. 

Bea 3

Bea (die altijd al creatief is geweest) heeft rond haar 16e reeds het plan opgevat om ooit sieraden te gaan maken. Na het afronden van de HEAO heeft zij daar serieus werk van gemaakt. Parallel aan haar baan bij een Automotiv bedrijf heeft zij cursussen en opleidingen gevolgd op het gebied van “edelsmeden” waarna zij uiteindelijk is overgegaan tot een carrière switch en daadwerkelijk goudsmid is geworden. Haar interesse in dit vakgebied is overigens niet geheel toevallig en wellicht enigszins genetisch bepaald gezien het feit dat uit stamboomonderzoek is gebleken dat een aantal van Bea’s voorouders ook smid waren…

Na afronding van een aantal cursussen is Bea zich gaan oriënteren op een vervolgopleiding. Zij heeft overwogen de bekende edelsmid opleiding te Schoonhoven en/of edelsmidrichting aan de Kunstacademie te Maastricht te gaan volgen. Toevalligerwijze viel echter net in die periode een folder van een opleiding te Tongeren (België) in de bus.  Bea: “Ik heb toen voor laatstgenoemde opleiding gekozen met in mijn achterhoofd de gedachte dat ik altijd nog naar Schoonhoven of de Kunstacademie kon gaan. De opleiding in Tongeren beviel echter dermate goed, dat ik deze heb afgerond”.

Voor wat betreft het maken van sieraden kan (net zoals in de fashion industrie) onderscheid worden gemaakt in het vervaardigen van sieraden op verzoek/op maat (te vergelijken met couture) of het samenstellen van een prêt-à-porter collectie: een productlijn waaruit klanten een keuze kunnen maken. Desgevraagd geeft Bea aan dat zij zowel sieraden in opdracht maakt als eigen ontwerpen uitvoert. “Momenteel zijn er plannen om (per augustus) een collectie via een verkooppunt op de markt te brengen; informatie hierover is te vinden op de website”.

Bea maakt voor haar eigen collectie veelal gebruik van zilver. De sieraden die in opdracht worden vervaardigd, zijn echter vaak van goud waarin edelstenen of diamantjes worden verwerkt (al naar gelang de smaak en wensen van de klant).  De materialen worden ingekocht bij een groothandel of aangeleverd door een klant. Dat laatste is vaak het geval bij de gedenksieraden die Bea regelmatig maakt. Hierin worden o.a. trouwringen en/of edelstenen van dierbare overleden verwerkt.

Bea ring 4

Bea 7  Bea 4   Bea 2Bea ring 2

 

Bea 1

Bea ring 3
Enkele van de prachtige door Bea vervaardigde ringen…

                                                               

Naar aanleiding van de vraag hoe zij te werk gaat bij specifieke opdrachten (geeft zij adviezen over vormgeving en materialen of volgt zij het idee van de opdrachtgever?) geeft Bea aan dat het uiteraard mogelijk is met een eigen idee te komen doch dat de meeste klanten zich graag door haar laten adviseren. “De meeste mensen weten globaal wel wat zij willen (b.v. strak of bewerkt) maar niet tot in detail”.  Bea’s advies inzake het te gebruiken materiaal (zilver of goud) wordt daarbij hoofdzakelijk bepaald door het doel. “Wil men b.v. een gedenksieraad met vingerafdruk (die in het materiaal geprint wordt met een laserprinter) laten maken, dan is goud een betere keuze dan zilver omdat zilver sneller slijt en de afdruk in de loop der tijd kan vervagen”.

Bea6
Voorbeeld van een gedenksieraad met vingerafdruk…

                                                                             

Ideeën voor eigen ontwerpen doet Bea o.a. op door naar kunst, films en de natuur te kijken. “Daarnaast ontstaan deze vaak spontaan tijdens het maakproces. Ook de interactie met klanten kan leiden tot inspiratie voor andere sieraden”, aldus Bea.

Naar aanleiding van de vraag hoe de technische procedure verloopt (smeden/ materialen/ hulpmiddelen etc.), hoe lang zij over een voorwerp doet en hoe de kostprijs wordt bepaald, vertelt Bea (terwijl zij de goed geoutilleerde werkplaats toont)Na het creatieve proces van het ontwerpen wordt het resultaat uitgewerkt en vormgegeven tot een sieraad. Dit kan in grote lijnen op 2 manieren, i.c. gieten of smeden. De eerste manier (gieten) is de meest bewerkelijke en wordt vaak toegepast bij de verwerking van door de klanten meegenomen “oud goud”. Het materiaal wordt gesmolten en (al of niet met behulp van een mal) vormgegeven. Voor wat betreft de tweede manier (smeden) wordt bij een leverancier verkregen basismateriaal gezaagd en vervolgens verwarmd om het te kunnen bewerken tot de gewenste vormen. Ik heb daarvoor de beschikking over diverse machines en materialen”.

De vervaardiging van een ontwerp bestaat samengevat uit een aantal fases: na de ontwerpfase (voortkomend uit een idee of afstemming met de klant) volgt de vervaardigingfase. Bea licht toe: ”Deze duurt enkele dagen en is uiteraard afhankelijk van de opdracht en de gekozen techniek (gieten of smeden).”

De prijs van een sieraad is opgebouwd/wordt bepaald uit/door de elementen: materiaal, creatief proces, arbeidsintensiviteit/moeilijkheidsgraad en de te besteden tijd. Het is volgens Bea wel eens moeilijk om aan een klant uit te leggen waarom een sieraad waarvoor de klant het materiaal zelf aanlevert (oud goud) niet per definitie goedkoper is dan een sieraad dat zij smeedt aan de hand van ingekocht materiaal: dat heeft dus met de bewerkelijkheid (=tijd) te maken.

Desgevraagd geeft Bea aan dat zij zich momenteel enkel focust op het vervaardigen van sieraden: “Doch in de toekomst wil ik (als de tijd het toelaat) graag ook kleine gebruiksvoorwerpen zoals theelepels en kleine doosjes gaan fabriceren”.

Naar aanleiding van de vraag wat zij het áller leukste aan haar werk vindt (het creatieve proces, de afstemming met de klanten of de blijdschap van de klanten als zij het resultaat zien) geeft Bea aan alle aspecten even leuk te vinden…

 

Meer informatie over Bea en haar producten vindt u op haar website: beamofersgoudsmid.nl   

Wilt u het werk van Bea vrijblijvend bezichtigen: Op zaterdag is het atelier geopend van 13.00.u tot 16.00u (Adres: Molenstraat 4, Roosteren)

Eventueel kunt u een afspraak maken via mail: beamofers@hotmail.nl 

Bea’s werk is tevens te bewonderen gedurende diverse kunstmarkten.

De eerstvolgende zijn is op 12 en 13 september  (“Kunst roer(t)

 

 

2 thoughts on “GOUDSMID BEA MOFERS… (interview)

  1. Ha Josephine, wederom mooi geschreven en het geeft duidelijk weer dat jouw schrijfstijl verder reikt dan entertainment, maar ook informatief en marketing technisch van hoogwaardig niveau is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *